Karbantartás

Miért van szükség a klíma karbantartására?

A hűtési szezon alatti működtetés során a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különböző szűrők találhatók, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. 

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk klímaberendezésünk beltéri egységét, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta. A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek.

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

A klíma szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.

Split klíma karbantartása évente két alkalommal javasolt. Légkezelő, valamint folyadékhűtő karbantartását évente több alkalommal is célszerű elvégezni.

A klíma beltéri egységek tisztításának menete:

  • Elsődleges porszűrők portalanítása, folyóvizes lemosása
  • Különböző szűrőbetétek lemosása, szükség szerinti cseréje
  • A hőcserélő fertőtlenítése
  • A nagyon elkoszolódott készülék teljes szétszerelése, tisztítása
  • Vegyszeres kezelés, fertőtlenítés, a baktérium, penész, gombatelepek kialakulásának megelőzése

A split klíma beltéri egység tisztításának az egészségmegóvás csak az egyik feladata. Az elporolódott hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. A ventilátoron megtelepedett szennyeződés nem megfelelő légszállítást okoz, ami szintén a hűtés gyengülésében mutatkozik meg. Az elektromos kötések ellenőrzése, a kondenzvíz eltávozásának ellenőrzése, az esetleges rezonanciák megszüntetése mind a karbantartás folyamatát végző szakember feladata.

A kültéri egység ellenőrzése:

  • Sűrített levegős tisztítás
  • Csatlakozók ellenőrzése
  • Gáznyomás mérés
  • Kültéri egység hőcserélőjének átmosása 

A kültéri egység az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el a készülék. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a klíma szétszerelése által is.

A rendszeres ellenőrzés hiánya a klímaberendezés idő előtti elhasználódásához, meghibásodásához vezet. Amennyiben azt szeretnénk, hogy egy klíma tartósan és egészségünk veszélyeztetése nélkül kellemes komfortot nyújtva üzemeljen, a készülék forgalmazója, illetve telepítője által ajánlott rendszerességgel végeztessük el szakemberrel a klíma karbantartás folyamatát.

Amennyiben klímaberendezése zajos, kellemetlen szagot áraszt, nem éri el a kívánt hűtési hőmérsékletet, vagy csöpög, keresse cégünket. A hiba felmérését követően ajánlatot adunk a várható javítási költségeket illetően.

Mindegyik típusú klíma berendezés esetében a gyári garancia feltétele az időszakos, évente legalább egyszeri karbantartás elvégzése!

 

Vissza